torstai 23. helmikuuta 2012

Matkustamista saarivaltiossa

Huomasin, etta tahan blogiin on eksytty etsimalla tietoja junalipuista ja sen sellaisesta. Muistan kylla, etta alkuun Englannin monimuotoinen julkinen liikenne jaksoi hammentaa pahastikin. Jos haluat paikasta A paikkaan B, vaihtoehtoja loytyy parhaimmillaan useampi junareitti (ja tietysti eri junafirmoilla), parista kolmeen bussiyhtiota ja mikali vali on vahankaan pidempi, saattaakin jarkevin vaihtoehto olla lentaminen. Nain esimerkiksi, jos haikaat Lontoosta Edinburghiin - junamatka ilman mitaan alennuksia voi nimittain olla tuplasti kalliimpi, kuin halpalento.

Hyodyllisimmat sivustot matkantaittamista suunnittelevalle ovat seuraavat:

JUNALIIKENNE

National Rail Enquiries, http://www.nationalrail.co.uk

Toimii vahan niinkuin paakaupunkiseudun reittiopas. Laitat mista, minne ja milloin. Saat listan, jossa luetellaan todennakoisesti hyvinkin rajusti erihintaisia lippuvaihtoehtoja. Hinnavaihtelut riippuvat siita, mita reittia haluat kayttaa (mita lahempana Lontoota vaihdat junaa, sita kalliimpi reitti yleensa on) ja mihin aikaan. Ruuhka-aikoina hinnat ovat kalliimmat. Itse tykkaan matkustaa Southamptonin ja Gatwickin valia juuri pikkupaikkakuntien kautta kulkevalla, vahemman kiireisella junareitilla. Vaihtojakaan ei valttamatta tule enempaa, kuin Lontoon kautta kulkiessa.

Jos ostat edullisemman lipun, voi lipussa olla rajoitteita. Esimerkiksi halpa menopaluu taytyy kayttaa saman vuorokauden kuluessa tai voit kayttaa vain tietyn junayhtion junia edullisella lipullasi.

BUSSILIIKENNE
National express, http://www.nationalexpress.com

Liki kaikkialta lahes kaikkialle. Bussi on monesti junaa edullisempi vaihtoehto ja saatat saastya turhauttavilta junanvaihdoilta. Bussilla voi menna matkassa kuitenkin pidemman aikaa.

Megabus, http://www.megabus.com


Halpabussifirma Englannissa, USAssa ja Kanadassa. Megabus sopii itsevarmalle ja hitusen seikkailuhenkiselle matkailijalle, ainakin mikali suuntaat pienempien kaupunkien valeja. Lontoosta Edinburghiin paasee kuulemma tosi katevasti ja kivuttomasti isolta bussiasemalta isolle bussiasemalle, mutta esimerkiksi Southamptonin ja Oxfordin valilla Megabus pysahtyy pienella bussipysakilla missa sattuu ja jatti Oxfordissa kaupungin ulkopuolella sijaitsevan parkkipaikan odotuspaikalle. Varsinkin kun bussi sattuu olemaan myohassa aikataulustaan, meinaa heikkomielisemmalla usko loppua. Megabussilla saattaa kuitenkin paasta matkaan ihan muutamalla punnalla ja kun valmistautuu kunnolla kartan, ajan ja mielellaan viela kannykan turvin, firman kanssa parjaa. Lippu pitaa olla itsella tulostettuna ja etukateen ostettuna, bussikuski otti kyytiin vain ne, joiden nimi listalta loytyi. Hieman pelottavaa puuhaa, taytyy myontaa, mutta kuten sanottua, isoista kaupungeista isoihin kaupunkeihin siirtymisessa olo on turvallisempi, kuin hamaralla parkkipaikalla keskella ei mitaan yomyohaan.

LENTAMINEN


Easyjet, http://www.easyjet.com


Ryanair, http://www.ryanair.com


Joskus aika on rahaa. Joskus lentaminen on halvempaa. Joskus... Lentamisen ymparistohaitat unohtuu, koska se on helppoa ja katevaa ja koska harvempi meista saarella asuvista kuitenkaan tulee kotiin muuten kuin lentamalla. Jos Skotlantiin mielii, lentaminen tulee kylla heti ensimmaisena vaihtoehtona mieleen.

Mutta bussilla ja junallakin paasee ja maisemia nakee paljon paremmin niiden kyydissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti