maanantai 7. helmikuuta 2011

Hammaslääkäriin


Virallisten asioiden hoitaminen puhelimessa on aivan kamalaa! Pelkään soittaa oikeastaan yhtään minnekään - joskus nuorempana tein aina muistiinpanolappusen ennen kuin soitin mitään tärkeää puhelua, sillä pelkäsin kovasti meneväni sanoissani sekaisin tai muuten hämmentyväni. Rimakauhu oli melkoinen, kun nyt piti soittaa virallinen puhelu täällä vieraalla maalla.

Seikkailuni NHS parissa ovat olleet tähän asti positiivisia yllätyksiä, mutta nyt ollaan menossa jo hyvin pelottavalle maaperälle: hammashoitoon. Alku vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. Selvitin perusteellisesti ensin internetistä, miten paikallinen hammashuolto oikein toimii ja jos olen käsittänyt oikein....

  • Hammaslääkärit ovat pääasiassa yksityisiä harjoittajia, kunnallista hammashoitolaa Suomen malliin ei ole tarjolla
  • Hammaslääkäreiden ja monien muidenkin terveydenhuoltoon liittyvien seikkojen ohjeet ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.nhs.uk/servicedirectories/Pages/ServiceSearch.aspx
  • Hämmäslääkärit perivät pääasiassa korkeita hammashoitomaksuja, mutta tietyin edellytyksin voit päästä NHS potilaaksi, jolloin hammashuoltosi on valtion tukemaa. Katto tulee vastaan £200 kohdalla. Ulkomaalaiset ovat oikeutettuja NHS potilaspaikkaan mm. suorittaessaan täysipäiväisesti korkeakouluopintoja Englannissa. Hinnoittelusta tietoa täältä.
Edessä olisi nyt nimittäin juurihoito. Olen yrittänyt pakoilla siihen menemistä jo jonkin aikaa, mutta fakta on: hammashuolto NHS paikalla täällä Englannissa on merkittävästi halvempaa kuin Suomessa ja kun kipu on jo jatkunut useamman viikon (lievänä onneksi), on siihen vihdoin pakko reagoida. Suomessa hammaslääkärini varoitti, että luultavasti joudun tämän yhden hampaan takia juurihoitoon. Sen kanssa pääsekin nyt sitten korkkaamaan tämän Englannin hammashuoltojärjestelmän - äitini varoituksista huolimatta.

Ilmeisesti siis, tämänhetkisten kokemusteni mukaan, hyvää hoitoa saa Englannissa nopeasti ja kohtalaisen edullisesti (ainakin opiskelijana), mutta sairaaloiden korkeamman tason (lue: leikkausintrumenttien yms) kanssa on vähän toivomisen varaa, ainakin paikoittain. Perustan tuon väittämän Lontoossa sairaalassa työskennelleiden tuttujeni väitteille ja lehtiotsikoissa välillä uutisoiduille sairaalabakteeriepidemioille. En kuitenkaan usko, että Englanti olisi mitenkään huono paikka terveydenhuollon hygienian saralla - sanon vain, että Suomi on tällä alalla maailman huippu.

Mutta niin tai näin, olen iloinen, että olen vihdoin menossa jo ensi viikosta sinne hammaslääkäriin. Ei kuukausien jonotusaikaa ja ajanvaraus hoitui puhelimessa alle kymmeneen minuuttiin. Vertaa: Suomessa perustarkastukseen ja jälkitoimenpiteisiin pääsyä jouduin odottamaan yli 6kk.

Kiitos jälleen kerran Englanti ja NHS. Toivottavasti jatkuu yhtä hyvänä.

Tosin, olen anonut itselleni oikeuden saada edelleen kunnallista terveydenhuoltoa myös Suomessa ja mikäli jotain ongelmia ilmenee tai maksut jostain syystä nousisivat todella korkeiksi, teen sitten tämän Suomessa. Katsotaan.

Edit: Toim. huom. "Merkittävästi halvempaa kuin Suomessa" väite ei välttämättä pidä paikkaansa. Oi Ylioppilasterveydenhuolto, miksi teet minut näin kateelliseksi! Mutta kohtuulliset jonot hammashoitoon ainakin.

2 kommenttia:

  1. Hei kantsii kertoo niille siellä sun suunnitelmat Suomessa hengailusta yms, koska juurihoidot on usein pitkiä prosesseja.

    VastaaPoista
  2. Tiedän, siksi ei Suomessa ollut aikaa tehdä tätä hoitoa, vaikka vähän arveltiin, että pitäisi.

    VastaaPoista