lauantai 8. tammikuuta 2011

Ylikoulutusta

Elokuvantekijöiden informoimiseen omistautunut Filmmaking.net on kerännyt kotisivuilleen listan eri maiden filmikouluista. Suomesta listattiin kahdeksan koulua, Ruotsissa kolmetoista, Espanjassa 23 ja Iso-Britanniassa 94. Vain koko maailman oma Isoveli Yhdysvallat lyö britit laudalta: listalta löytyy yhteensä 299 elokuva-aiheista koulutusta antavaa opinahjoa.

Kaikki nämä eivät tietenkään tarjoa opiskelijoilleen samanlaista tai samantasoista opetusta - osa on vain pieniä kursseja tarjoavia yksiköitä, osa maailman huipuiksi kehuttuja korkeakouluja. Kyllä se silti hiljaiseksi vetää, kun tajuaa, miten tällekin alalle luultavasti koulutetaan aivan liikaa ihmisiä. Toisaalta vain ylitarjonnalla kilpailu muuttuu kovaksi, joka toivottavasti johtaa siihen, että se mikä on laatua pääsee esille. On kuitenkin aina vähän pelottavaa tajuta, miten tälle ammatille tulee omistaa koko elämänsä, jos kilpailussa haluaa pärjätä.

Muistaakseni luin jokin aika sitten Helsingin Sanomista artikkelin, jossa pohdittiin luovien alojen korkeakoulupaikkojen vähentämistä. Miun mielestä se on kohtuullisen hyvä ratkaisu - muistaakseni yksi luovan alan opiskelija maksaa yhdessä lukuvuodessa n. 11 000 €. Vielä enemmän merkitystä on mielestäni sillä, että kun opiskelija johonkin opinahjoon pääsee sisälle, hänen tulisi saada sieltä riittävän hyvää opetusta voidakseen oikeasti menestyäkin näin kilpailullisella alalla. Joissakin kouluissa kun tuntuu saavan vaan pääntaputuksia - eihän sillä ole koululle merkitystä, saako opiskelija valmistumisensa jälkeen töitä, vaan sillä, että opiskelija, erityisesti valmistunut sellainen, tuo opinahjolle rahaa.

Miun pitäisikin kirjoittaa päivitys aiheesta: luovan alan korkeakoulutus Englannissa vai kotimaassa? Se saa nyt kuitenkin jäädä vielä hetkiseksi odottamaan hautumista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti