sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Englannin aakkoset: M-Z

Marlands. Toinen Southamptonin keskustan kahdesta ostoskeskuksesta - se vanhempi ja pienempi. Marlandin parasta tarjontaa omasta mielestäni on Whittard of Chelsean ihana teekauppa, jossa kaikkia teelaatuja pääsee nuuhkimaan sekä toinen toistaan suloisempine käsinmaalattuine astiastoineen. Opiskelijakaverini suuntaavat Marlandiin lähinnä käytettyjen pelien, dvd-n ja elektroniikan kauppaan (todella kätevä paikka) tai ostamaan naamiaispuodista varusteita naamiaisbileisiin (paikalliset opiskelijat rakastavat naamiaisbileitä).

NHS, National Health Service. Englannin julkinen terveydenhuolto. Sairaalat, terveyskeskukset, apteekit... Olen juhlinut hyvää terveydenhuoltoa aiemminkin tämän blogin menneisyydessä.

O... Opiskelu. Tämän keksimiseen meni yllättävän kauan aikaa, ottaen huomioon, että se on koko blogin keskeinen teema, kertoa millaista on opiskella Englannissa! Ulkomailla opiskelussa on ylä- ja alamäkensä, toisille se on paras juttu ikinä ja toiset kärsivät kovasta koti-ikävästä ja odottavat malttamattomina kotiinpääsyä. Omat fiilikset heittelevät aika rajustikin näiden kahden ääripään välillä. Uskon saaneeni täällä olosta irti paljon, vaikka Solent University ei maan arvostetuimpia opinahjoja olekaan. Mutta toisaalta, ei näin nuorelta, taide- ja liikunta-aineisiin painottuneelta yliopistolta voi akateemista näyttöä odottaakaan.

Mutta siitä opiskelusta itsestään... sitä varmaan pitäisi tehdä hieman enemmän ja ahkerammin! Käsikirjoittajan osaamista kun ei mitata sillä, osaako kirjoja ulkoa vaan millaista tekstiä tuottaa. Siksi akateeminen osaaminen ja kirjojen lukeminen tuppaa jatkuvasti jäämään paitsiolle. Yritän muuttaa tätä parhaani mukaan.

Pubikulttuuri. Pubit ovat olohuoneita ja kavereiden keittiöitä, paikkoja joissa tehdään ryhmätöitä ja joihin mennään illalla, kun muuta tekemistä ei ole. Absolutisteja katsotaan vähän kieroon, mutta kyllä nekin mukana pärjäävät - kaikista pubeista saa yleensä J20 mehusekoituksia ja limpparia. Paikalliset siiderit ovat ehdottomasti läpikäymisen arvoisia pubissa kuin pubissa - ja kun jostakin tykkää, kannattaa nimi ja paikka painaa mieleen. Magnersia ja Strongbowta saa ihan kaikkialta ja niihin kyllästyy tosi nopeasti. Pubeissa juodaan aina melko maltillisesti - ja hyvä niin.

Quiz night. Tietovisaillat ovat iso osa brittien pubikulttuuria. Melkein jokaisella pubilla (ja ylioppilaskunnan omalla baarilla) on viikottainen tietovisailtansa, jonka pääpalkinto saattaa vaihdella kaiken skumppapullon, rahan ja kalliin taulutelevision välillä. Vahinko vain, että kysymykset liittyvät monesti sellaisiin nippelijuttuihin, joita ulkomaalaisen on liki mahdoton tietää - ja että liian usein mukana on joukkue, joka katsoo vastaukset kysymyksiinsä älypuhelimillaan.

Ruskin College. Ruskin College Oxfordissa oli ensikosketukseni englantilaiseen elämänmenoon ja opiskeluun. Kävin Ruskinissa vaihdossa viideen muun suomalaisen Työväen Akatemian opiskelijan kanssa talvella 2010 ja pääsimme viikon ajan opiskelemaan englanninkieltä ja luovaa kirjoittamista paikallisten opiskelijoiden kanssa. Tarkoitus oli olla mukana kaksi viikkoa, mutta lukuvuoden alkamista jouduttiin myöhästyttämään lumentulon takia. Ruskin College perustettiin alun alkaen työväentaustaisten aikuisten väyläksi yliopistoelämään - ja siinä tehtävässä Ruskin palvelee lähes vuosisata myöhemmin.

Student night / Stagecoach. Lähes jokaisella yökerholla tai bilepaikalla on oma opiskelijailtansa, jolloin joko sisäänpääsyyn vaaditaan opiskelijakorttia tai opiskelijat saavat alennusta sisäänpääsymaksusta. Juomat ovat yleensä opiskelijailtoina tavallista edullisempia ja joidenkin tuttujeni mielestä ulos ei kannata mennäkään muina kuin opiskelijailtoina - jo siksikin, että silloin saa bilettää oman ikäryhmänsä seurassa ilman puumia tai setämiehiä tekemässä iskuyrityksiään.

Stagecoach taas on lontoolainen indiebändi, jota kuulin viime perjantaina Smile 2012 -festivaalin päätösbileissä. Tykkäsin!



Turtle Bay. Karibialainen ravintola aivan Southamptonin keskustassa. Hintalaatusuhde todella kohdallaan! Edullisempaakin ruokaa kaupungista saa, mutta jos haluaa istua alas hyvän ystävän kanssa, nauttia olostaan ja ihanista, lämpimistä, kutkuttelevista mauista ja jakaa 2-4-1 (kaksi yhden hinnalla) drinkkitarjouksen, on Turtle Bay mitä mainioin valinta. Ja asiakaspalvelu on molemmilla käyntikerroillani aivan huippuluokkaa - tekisipä mieleni toimittaa ihan kortti ja kukkia kiitokseksi! Ehkä joskus jaksan kirjoittaa elämyksestäni seikkaperäisemmin tänne blogiinkin, mutta sanon vain, että jäi uskomattoman hyvä mieli kun sinne viime perjantaina eksyin.

Unit. Yksi Southamptonin useista ja ties kuinka monista yökerhoista aivan yliopistomme tuntumassa. Kolme eri bilehuonetta kolmessa kerroksessa. Erinomainen paikka hukata kaverisi liki koko illaksi. Tiskin takana useampikin meidän yliopiston opiskelija töissä - niinkuin varmaan useimmissa keskustan yökerhoissa.

Vapaapäivä. Niitä tulee olemaan paljon, joskus jopa liiaksikin asti, mutta jos joskus alkaa ärsyttämään niin yritän ajatella, että saapahan edes yhden ajanjakson elämässään nukkua pitkään ja tehdä mitä mieli haluaa ja kukkaro antaa myöten. Luultavasti kun täältä muutan pois palaan takaisin työ + opiskelu tai työelämään, jolloin vapaapäivistä tulee olemaan huutava pula.

Winchester. Viehättävä ja vanha kaupunki Southamptonin naapurissa. Suosittelen siellä käymistä kaikille, jotka täällä päin pyörähtää. Winchesterin tuomiokirkossa on vihitty mm. Englannin kuningatar Mary I ja Espanjan kuningas Philip II. Se on myös suosikkikirjailijani Jane Austenin viimeinen lepopaikka.

X, x. Suukko. Paikalliset pojat ja tytöt lopettavat liki kaikki tekstiviestinsä x-suukkoon.

Yöelämä. Kun kerroin ystävälleni, että minulta oli kysytty millaista Southamptonin yöelämä on, tiivisti hän asian sanomalla: Kahden yliopiston yliopistokaupunki maassa, jossa on pitkä pubiperinne ja nykyisellä lainsäädännöllä halpaa alkoholia: siitä voi päätellä millaista yöelämä on. Suomalaiset jaksavat aina jauhaa, että suomalainen juomakulttuuri on humalahakuista - mutta ihan samallalailla se juominen on sellaista Englannissakin. Valehtelematta olen monesti joutunut vääntämään baarimikkojen kanssa, että kyllä, saisinko soodaveden/limpparin ihan ilman mitään viinasta.

Vihjeeni yöelämään suuntaavalle on:
  1. Juo vain sen verran, että voit itse kävellä kotiin
  2. Juo vettä jo drinkkien välissä
  3. Älä koskaan jätä lasiasi vartioimatta
  4. Laita jalkaasi kengät ja yllesi vaatteet jotka voit pestä tai joiden pilalle meno läikytetyistä drinkeistä ei sinua haittaa
  5. Varaa nenäliinoja käsilaukkuusi, vessapaperi on lähes aina loppu
  6. Ota illalla taksi kotiin, erityisesti jos kuljet yksin
(Kyllä, olen kontrollifriikki mitä turvalliseen ja mukavaan bilettämiseen tulee.)

Zoo, eläintarha. Southamptonin lähellä sijaitsee Marwell Wildlife niminen eläintarha, josta löytyy jos jonkinmoista eksoottista eläinkulkijaa. Siellä pitäisi ehdottomasti mennä vielä tulevaisuudessa käymään päiväretkellä, mutta sinne kulkeminen julkisilla on pienen kikkailun takana. Ehkäpä vielä, kun kevät ehtii pidemmälle!

2 kommenttia:

  1. Sulla on tosi mielenkiintoinen blogi! En oo vielä ehtinyt ihan kaikkea lukea, mutta olen tosiaan itsekin suunnittelemassa Englantiin opiskelemaan lähtöä, joten tuun niiiiiiin seuraamaan sun kirjoituksias! :) Oliko sun vaikeaa päästä sisään yliopistoon?

    -Sinsidney

    VastaaPoista
  2. Moikka Sinsidney!

    Kiitos! Miun mielestä Englantiin hakeminen oli aika helppo ja kevyt prosessi ja miut hyväksyttiin neljään viidestä yliopistosta, joihin hain. Olin kuitenkin etukäteen tosi realistinen paikkoja valitessani ja hain paikkoihin, joihin uskoin olevan mahdollista päästä.

    Toivottavasti blogista on iloa ja apua kun mietit maailmallelähtöä!

    VastaaPoista