sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Uutisia

Viimeaikoina on ollut paljon miuta jollain lailla koskettavia aiheita uutisissa. Esim. eilinen itsemurhaiskuyritys Tukholman keskustassa säväytti ihan eri tavalla, kun oli vasta viikko sitten kävelemässä samoissa maisemissa tuntien olonsa niin turvalliseksi ja onnelliseksi. On kauhean surullista, että väkivalta on edelleen vakiokommunikointia tiettyjen ihmisryhmien välillä ja erityisesti se, että väkivallan uhka laajenee ihmisten arkipäivään.

Tämän blogin kannalta kiinnostavampia uutisia ovat kuitenkin olleet seuraavat:

9.12.2010 Helsingin Sanomissa "Mellakoijat moukaroivat prinssi Charlesin autoa"


11.12.2010 Helsingin Sanomissa



Yliopistomaksujen nouseminen ei tule vaikuttamaan miun elämääni - maksut astuvat voimaan vasta lukuvuonna 2012-2013 aloittavien kohdalla - mutta kyllä se kiukuttaa. Britanniassa on muutenkin käsittämättömän huonosti oikeita opiskelija-alennuksia tarjolla (kyllä, olen katkera, että Suomessa saa Valtion Rautatieltä opiskelija-alennuksen junalippuun, Englannissa saa -30% nuoren henkilön lipusta jos ensin maksaa £26... olisi kannattanut, pitää hankkia moinen pikimmiten ja vaikka maksan veroni Espooseen ja tulen asumaan melkein puolet vuodesta täällä, minä en ole oikeutettu opiskelija-alennukseen seutuliikenteessä - tästä pitäisi itseasiassa valittaa...)

... nyt karkasi juttu vähän raiteilta. Siis. Ihmetyttää, miten Briteissä on kannatusta tällaisen selkeästi eriarvoisuutta kärjistävän toimen tekemiseksi. Mahdollisuus korkeakoulutukseen on ollut varmasti yksi tärkeimpiä tekijöitä, joilla vanhaa luokkajakoa on murrettua, näin ainakin kuvittelen. Monelle yliopistomaksujen kolminkertaistuminen jo muutenkin kalliissa maassa on vain ehdottomasti liikaa. Ja kuten joku ystäväni sanoi

"Menevät britit Amerikanmalliin. Enää ei voi luottaa siihen, että sinua hoitavat parhaat lääkärit - tulet saamaan ne, joiden vanhemmilla oli varaa maksaa yliopistomaksut."


Sikainfluenssan leviäminen kiinnitti huomioni lähinnä siksi, että olen kai sairastellut eniten kurssiltani. Pariviikkoa ennen kuin lähdin tänne Suomeen lomalle, kysyi yksi jokusen päivän poissaollut toveri, että edelleenkö miulla on keuhkokuume. Vierestäni laukaistiin, että "Ei, et vaan ollut paikalla kun Jenni ehti olla pari päivää terveenä". Elättelen toivetta, ettei uudenvuoden alku mene solmuun sitten tuon taudin kanssa.

Vakavaksi vetää tämä maailmanmeno.

Toivon kovasti, että opiskelijoiden painostus saisi parlamentin muuttamaan päätöstään lukukausimaksuista, sillä miun mielestäni lasten ja nuorten koulutuksessa säästäminen on vihonviimeinen asia, mitä minkään valtion kannattaisi tehdä. Mutta sitten kun se omassa vuosibudjetissa ei tunnu miltään ja onhan sekin totta, että Suomessa yliopistoissa koulutetaan ihan liikaa väkeä... Tällähän sitä määrää saadaan kätevästi supistettua.

1 kommentti:

  1. Niin, siksipä korkeille lukukausimaksuille on kannatusta kun Toryt ovat parlamentissa... Kaikin mahdollisin keinoin pitää suurentaa luokkajakoa, köyhät pois yliopistoista tietenkin! Ettei ne vaan pääse johtaviin virkoihin.
    Ärrh. Suoraan sanottuna v*tuttaa tuo homma!

    VastaaPoista